9 Nisan 2013 Salı

Belki de Basur Değilsiniz: Basur Sanılan Hastalıklar


Belki de Basur Değilsiniz: Basur Sanılan Hastalıklar

Basur ile karıştırılan rahatsızlıkları anlatmadan önce o bölgenin yapısı hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Anüs kısmı son derece hayati bir organ olmakla birlikte gaz ve dışkı çıkışı açısından önemlidir. Bu organın hassas oluşu genelde sorunlar üretir. Pek hastalık anüste meydana gelebilir. Anüsteki mekanizma o kadar muazzamdır ki en çok sinir görülen bölgedir. Bu hayati organın hastalıkları hakkında ufak ufak bilgiler vereceğim. Uzun araştırmalarım sonucunda kaynakları bir araya getirmeye çalıştım. Keyifli okumalar....

ÖNEMLİ ŞİKAYETLER
Makat hastalıklarının çoğunda şikayetler yüksek olmasına rağmen doktora gitmeden rahatsızlığın geçtiği görülür. Hastalar genelde durumu ciddiye almazlar veya doktora gitmeye utanırlar. Oysa basur hastalığı veya diğer makat hastalıkları olsun kanser etkisi bile gösterebilir.Genelde dışkıdan sonra dolgunluk hissi veya kanamalar şikayetler arasındadır.

Anüse bağlı hastalıkların ortak noktası kanamalardır. Dışkıyla alakası olmayan damla damla veya fışkırarak giden kan en önemli bulgudur. Genellikle kanama sonucunda akla basur(hemoroid) akla gelir. Ancak kanamaların pek çok hastalığın sebebi olduğu unutulmamalıdır. Aklınıza basur dışında  anal fissür (makat yırtığı), perianal hematom ,makat derisi ülseri (frengi hastalığına, verem hastalığına ya da fistül, makat çevresinde oluşan iyi yada kötü huylu tümörler de gelmelidir.
Genel olarak hastalık basur olsa da makattan gelen kanın sebebinin en doğru şekilde tespitini doktorlar yapmalıdır. Dış basur zaten kendisini belli eder ve hissedersiniz. Kanamaları ayrı ayrı inceleyelim.

FEÇESTE ÇİZGİ ŞEKLİNDE OLAN KANAMA;

Makat bölgesinde belli bir çapa ulaşmış yerel bir lezyonun işaretidir.Bu durumun en sık sebebi rektal polipler olabilir.Anal yırtıklarda da görüldüğü olur. İzole rektal kanama; Dışkıyla alakasız durumda  oluşan kanamalardır. Çoğu vakada nedeni kalın barsaktaki bir hastalıktır. Rektal yabancı madde veya rektal varisin spontan rüptürüdür.

TUVALET YAPMA BOZUKLUKLARIYLA BİRLİKTE OLAN REKTAL KANAMALAR;


Bu özellikle rektumda yerleşen villöz adenomlarda ya da kanlı ishalle birlikte ülseratif kolit veya chron koliti hastalıklarında görülebilir. Dizanteri benzeri şikayetlere de sebep olan sigmoid kolon kanserleri (çok sık görülür),kolon divertikülozisi (sık rastlanmaz), yada gerçek dizanteride olur.

KANLA KARIŞIK SÜMÜĞE BENZER BÜYÜK ABDEST;

Bu durum en fazla düşük seviyede rektal kanser veya anal kanal kanserlerinde görülür.Bu durumun geciktirilmesi  hastaya sorunlar çıkartabilir.Bağırsak kanalının yüksek kısımlarında meydana gelen kanama, fazla değilse siyah renkte görünür. Fazla kanama olursa kırmızı kan renginde de olabilir. Basur(hemoroid) hastası olanların dışında da  anal bölgede ağrı olabilir. Muayene olmak en güzel yöntemdir diyebilirim.

PERİANAL RAHATSIZLIKLARDA AĞRI ŞEKİLLERİ;

Yanıcı yada batma şeklinde ağrılar; Eksantem, enflamasyon,pruritis ani. Makat kenarında şiddetli keskin ağrı; Apse, Anal fissüre, Perianal hematom, Akut hemoroidal atak, Makat kenarında şişlikle birlikte olan dolgunluk şeklinde ağrı; Apse, tümör, perianal hematom.

PRURİTİS ANİ (MAKATTA KAŞINTI);

Herhangi bir hastalığa bağlı yada belli bir sebebe bağlı olmayan kaşıntılardır. Anüs ve anal kanalı ilgilendiren birçok hastalıkta makat kaşıntısı olmaktadır. Çoğu kerede kullanılan fitil ve pomatlarda makatta alerjik reaksiyonlara yol açarak kaşıntı oluşturabilmektedirler.

TENESMUS (YALANCI VE ACİL TUVALET HİSSİ);

Bu tabirle kastedilen ;anal kanalda, sfinkter spazmı ile birlikte olan yanma hissi ve acil tuvalete gitmekle tam boşalamama hissi şeklinde tarif edebiliriz. Aşağıdaki durumlarda görülebilir.
-Malign büyümeler (anal kanaldaki tümörler)
-Anal kanaldaki iltihabı hadiseler
-Ağrılı sfinkter (büyük abdestten sonra keskin ritmik ağrı ile olan hastalık)

KESKİN,ŞİDDETLİ DEVAMLI OLAN AĞRI;

-Apse
-Tümör
-Tromboze internal hemoroit
-İnflame hipertrofik anal papilla.

SÜREKLİ , MAKKATTA DOLGUNLUK HİSSİ İLE BİRLİKTE OLAN AĞRI;

En çok intersfinkterik Apse de görülür. Anal kanaldan ortaya çıkan bu ağrı pöçük kemiği bölgesinde hissedilir.Bu gibi durumlarda ağrının, büyük abdest yapma ile ilişkisinin olup olmadığının sorgulanmasının teşhise gitmede önemi vardır. Proctalji fuksas(Levator ani kası spazmı);bu hal sıklıkla hekimler tarafında,hemoroit yada anal fissür denilerek karıştırılmaktadır. Pöçük kemiğine lokalize olan ağrı nadiren anal kaynaklıdır. Onun sebebi çoğu kere bilinmez, bazen de geçirilmiş bir travmaya bağlıdır. Bazen de presakral bir kistin enfeksiyonu da sebep olabilir.

MAKATTAN OLAN AKINTI;

Rektumdaki goblet hücrelerinden salgılanan müküslü akıntı çoğu defa büyük abdestle birliktedir. Rektumdaki villöz adenom yada erken bir kolitin işareti olabilir. Kullanılan bazı fitillerde müküs salınımını uyarabilir. Salgıda çizgi şeklinde kan varsa kanseröz bir olay yada iltihabi bir neden söz konusu olabilir.Anal kanal yada rektumun değişik hastalıklarında da iltihaplı yada fekal kirlenme olabilir. Değişik derecede sfinkter yetmezlikleri, anal kanaldaki kanseröz lezyonlarda sebep olabilir.

BARSAK ALIŞKANLIKLARININ DEĞİŞMESİ;
Anal bozukluğu olan birçok hastada, düzensiz barsak alışkanlıkları yada barsak alışkanlıklarında değişmeler olacaktır. Bunun mekanizmaları çok açık olmamakla beraber, anal kanal bozukluklarında boşalma sırası da oluşan ağrı, sancı, tuvalet sırasında oluşan kanamalar önemli sebeplerdir.

DİĞER ŞİKAYETLER;
Kısaca şu şekilde toparlayabiliriz; Makatta ağrı, yanma, kaşıntı, tuvalet ve sununda basitten şiddetliye değişen ağrı, tuvalet korkusu ve bununla ilişkili olarak yemekten kaçınmak, makat kenarında ağrılı yada ağrısız şişlikler, ıkınma ile birlikte makat içinden dışarı çıkan,kanayan memeler.Yine dışarı çıkan, ağrı yapan ve ancak el ile içeri itilen memeler, bazen de çömelme ile makattan dışarı çıkan memeler şeklinde sayılabilir.


Bu sayılan şikayet ve bulgular tek bir hastalığa münhasır olmayıp, ilerleyen bölümlerde anlatacağımız bir çok hastalıkta bulunabilen şikayetler olup, hastaların yada birçok hekimin bildiğinin ve söylediğinin aksine, basur diye ifade edilen tek bir hastalığın bulgu ve şikayetleri değildir.

SONUÇ OLARAK
Basur dışında makat bölgesini ilgilendiren hastalık vardır. Önemli olan teşhisin iyi konmasıdır. Basur tedavisinde ve ya başka  hastalıklarda öncelikle doktora muayene olmanız önemlidir. Basur hastalığından eminseniz, sizlere basur bitkisel tedavisini yani üç adım yöntemini öneririm. Üç adım yöntemini inceleyebilir bitkisel olarak basurdan kurtulabilirsiniz.

Dipnot: Yazımın büyük bir kısmı alıntıdır. 
 Yararlanılan Kaynak: Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Taner Bayramoğlu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Basur Bitkisel Tedavi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...