10 Mart 2013 Pazar

Basur Tedavisi Hakkında Merak Edilenler



Basur Tedavisi Hakkında  Merak Edilenler

Basur anal kanalın içine veya dışına yerleşmiş damarsal oluşumlardır. 2 Çeşit basur vardır. Bunlar;

1-) İç Basur: Kalın bağırsağın makatla birleştiği bölgede şiş ve dolaşımı bozulan damarlardan oluşur. İç basurlarda görülen en sık durum zamanla şişerek dışarıya taşması durumudur.


2-) Dış Basur: Anal kanalın dışında yani makat bölgenizi dışında şişmiş olan toplardamarlara denir. Dış basurlar genelde deri ile aynı renkte olurlar. Damarlardaki dolaşım zayıfladıkça büyürler ve basur şikayetleri oluşmaya başlar.


Basur Evreleri


Basur evrelerini  4 farklı evrede inceleriz.

Evre 1 : Görünürde bir sıkıntınız yoktur. Dışkılama sonrasında ve ya esnasında biraz da olsa kan görülebilir. Korkulacak derecede değildir tabiki. Makatınızda bir dolgunluk hissi yaşayabilirsiniz. Yani hafiften damarlar sizi zorlamaya başlamıştır diyebiliriz.

Evre 2 :  Basur memelerini hissedebilirsiniz. Hatta eline geldiğini bile görürsünüz. Dışkılama bittikten sonra kaybolur. Bazı dönemlerde basurunuz sizi çok rahatsız edebilir ancak bazen de hiç bir etkisi olmaz. İyileştiğinizi zannedersiniz.

Evre 3 : Basur memelerinin hiç bir yere kaybolmadığını görürsünüz. Elinizle bu şişlikleri tutabilecek seviyeye gelirsiniz ve içeriye doğru katabilirsiniz. Eğer katamazsanız işler sizin için iyi gitmiyor demektir . Oturup kalkmakta bile zorlanabilirsiniz. Bu dönemde 4. evreye geçmeden kesinlikle tedavi  olunmalıdır.

Evre 4 :  Basurun son evresidir. Basur memeleri artık çok büyüktür . İçeriye koyamazsınız. Bu evreye kadar beklemek kesinlikle yanlıştır. Sağlınızı ihmal etmemelisiniz. Çünkü başınızın belası konumuna gelecektir. Resmen hiçbir şey  yapamaz hale gelirsiniz.

Basurun Belirtileri



Basur belirtilerinde en çok rastlanılan belirti tuvaletteyken peçetede kırmızı parlak renkli kan görülmesidir.Bunun dışında;

*Ağrı                     *Yanma               *Batma                               * Kaşıntı             

şeklinde rahatsızlıklarla basur kendini belli eder diyebiliriz. Geniş çaplı bilgi için daha önceki makalemi okumanızı öneririm.

Basur Nasıl Gelişir?


Basur çok sık görülen bir rahatsızlıktır. 50 yaşını deviren birçok kişi basurdan şikayet eder. Tuvaletteki ıkınmalar sonucu basurun oluşumu çabuklaştırılır. Özellikle hamile kadınlarda basur çok sık görülür. Nedeni ıkınma sonucu basıncın fazla olması olarak söylenebilir. Sürekli devam eden kabızlık ve ishal durumları da basur oluşumunu hızlandıran faktörlerdir. Beslenme şeklinin de payını unutmamak gerekir.

Basurun Teşhisi


Teşhisi koymanın en kolay yolu doktora gitmektir. Anüs muayene edilir. Muayene parmakla olur ve anal kanalı ışıklı bir cihaz konularak anal kanal içi gözlemlenir. Basurun belirtilerinden de teşhisi koymanız mümkündür ancak kesin tanıyı ancak doktor koyabilir.

Basur Tedavisi

Basur tedavisini iki ana grupta inceleyebiliriz. Bunlar; 

A-) Tıbbi Tedavi

* Kabızlıktan korunmanın yollarına bakmalısınız. Bu konu hakkında 3 adet formül yazdım. Makaleye gitmek için tıklayınız.

* Dışkılama esnasında gereksiz ıkınmalardan kaçınmanız  gerekli.

* Alkol, sigara, acı biber,hardal ürünlerden kesinlikle uzak durmalısınız.

* Uzun süre ayakta kalmamalı ve uzun süre hareketsiz oturmamalısınız. Kan dolaşımının sürekli olması için bu çok gereklidir.

* Piyasada birçok fitil, krem, merhem veya bitkisel kürler satılmakta. Bunları tavsiye etmiyorum. Hepsi gereksiz ve pahalıdır. Hiç bir şekilde basur tedavisinde işinize yaramaz.

* Basur tedavisinde bitkisel yöntemi denemeniz gerek. Bu yöntem ile ilgili bir kitap var. Adı üç adım yöntemi. Konu ile alakalı makaleme ulaşmak için tıklayınız.

*  Ayrıca sıcak su oturma banyosu dediğimiz yöntemin de basurunuzun hafiflemesi adına çok önemli olduğunu söyleyebilirim. Sadece bu yöntemle bile iyileşen okurlarım oldu. Sağ olsunlar teşekkür mesajlarından anladığım kadarıyla işe yaradığı bir gerçek.

B-)Diğer Tedavi Yöntemleri

Çok fazla ağrı çekiyorsanız ve aşırı derece kanama oluyorsa şu yöntemlere de başvurabilirsiniz. Kişisel olarak bitkisel tedaviyi önersem de basurun 3. ve 4. evresi çok tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Dikkatli olmanız dileğiyle yöntemlere geçelim.

Skleroterapi

Bu yöntem bir ameliyat değildir. Genellikle 1. ve 2. evrede kullanılır. Hastanın şişmiş basur memelerine çeşitli kimyasal maddelerin içinde bulunduğu iğne enjekte edilir ve memelerin inmesi beklenir.

Band Ligasyon

Basur memelerinin lastik bir bant ile bağlanması sonucunda bir süre sonra boğulan parça düşer. Düşen parça sayesinde hasta rahatlar. Genellikle 2. ve 3. evrelerde kullanılar yöntemdir.

Cerrahi

Basurun ameliyat ile çıkarılması olayıdır. Bu konu hakkında derin bilgiye sahip olmadığım için doktorların sitelerine başvurmanızı öneririm. Ancak ameliyatı kişisel olarak önermiyorum. Basurun tekrarlama riskini söylemeden geçemeyeceğim. Basur ameliyatı konusundaki makalemi okursanız ne demek istediğimi daha rahat anlayacağınızı umuyorum.



Basur Bulaşıcı Mıdır?


Basur tedavisi hakkında bilinmeyenler arasında olduğunu düşündüğüm sorunun cevabı kesinlikle ve kesinlikle hayırdır. Hastanın damar yapısıyla alakası olduğu için bulaşma riski yoktur. Ufak önlemlerle basur oluşumu riski azaltılabilir minimuma indirilebilir.

Basur oluşumunda en önemli etken tuvalet alışkanlığınızdır.

 Her yazımda belirttiğim üzere kabızlık kesinlikle olmamalıdır.

Dışkılama isteğiniz tam anlamıyla geldiğinde tuvalete gitmelisiniz. Ancak ihtiyacınızı da asla geciktirmemelisiniz. Bu oranı iyi korumalısınız.

Ikınmayı abartmamalı gelmiyorsa bırakmayı bilmelisiniz.

Her gün mutlaka tuvalete çıkılmalı özellikle kahvaltıdan sonraları tuvalete gitmek alışkan haline getirilmelidir.



Neden basur tedavisi olmalıyız?

Basur pek çok rahatsızlığı da beraberinde getirir. Örneğin kansızlık. Kansızlık ciddi bir hastalıktır ve basurunuzu tedavi etmediniz diye kansızlık(anemi) olabilirsiniz. Ayrıca basur psikolojik anlamda sizi rahatsız ve mutsuz eder. Neden kalitesiz bir hayat isteyesiniz ki. Çözümü olan bir hastalık için acı çekmenize gerek yok.Basur ciddi enfeksiyonlara da sebep olabilir. Bence basur tedavisini ihmal etmemelisiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Basur Bitkisel Tedavi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...